de Reuver, de Breifabriek en haar historie

Een trots familiebedrijf dat de kennis en ervaring steeds opnieuw heeft weten door te geven aan de volgende generatie, Familie de Reuver.

familie de Reuver

familie de Reuver

Hent de Reuver (1904-1965) was een ondernemend man. Ondanks een zware baan op de steenfabriek in Druten was de Boven-Leeuwenaar in zijn spaarzame vrije tijd altijd op zoek naar bijverdiensten.
„Hij maakte bennen en lopende poppen”, zegt zoon Gerard (1931). „En later kerstversiering en -verlichting.” Hent de Reuver liet een karretje achter zijn fiets maken en ging met textiel langs de deuren.

Gerard: „Hij merkte dat er behoefte was aan gebreide kleding. Op 6 oktober 1951 kocht hij een breimachine.” De bon is bewaard gebleven. D.A. de Knegt uit Amsterdam leverde een handvlakbreimachine voor 1200 gulden.
Gerard: „Mijn ouders kwamen 200 gulden te kort, pastoor Dekkers heeft het bedrag destijds aan ons geleend.” Voor 1 gulden per knot breide moeder Cor de Reuver-Van Krefeld machinaal truien. Al snel werd een tweede breimachine aangeschaft en ook een derde voor zoon Gerard. „Het was in 1955″, herinnert Gerard zich.
„Vanaf dat moment ben ik thuis gebleven in de breifabriek. We waren inmiddels verhuisd van de Molenstraat naar de bakkerij van Van Kessel.”
Het bedrijf liep als een trein en in 1963 betrok het gezin een nieuw woonhuis met breierij in de Korenbloemstraat.
Naast Gerard kwamen ook zijn broers Jan en Louis in de zaak.

„We kochten een Rachel”, zegt Gerard. Een supersnelle breimachine.
De eerste in Nederland. In de tweede helft van de jaren zeventig barstte de breifabriek uit z’n voegen.
In de Tesstraat kocht de familie 2500 vierkante meter grond en zette het huidige fabriekspand. Steeds grotere en snellere machines werden gekocht.

„Altijd met verdiend geld”, zegt Gerard de Reuver trots.
„Mijn vader zei altijd: ‘Als je je benen verder uitsteekt dan het laken lang is, krijg je kouwe voeten’.

Erna

Zijn dochter Erna runt inmiddels de breifabriek.
‘Als klein meisje liep ik al rond in onze fabriek. De materialen, de kleuren, de machines, ik vond het fascinerend. Spelenderwijs leerde ik zo de fijne kneepjes van het vak. Niet alleen de technische kanten, maar vooral ook de liefde voor het vak. Want breien heeft iets bijzonders, de eeuwenoude techniek, de verbinding tussen generaties, het familiegevoel.’

Inmiddels staan er 20 supersnelle breimachines dag en nacht te breien.
Onze troeven zijn kwaliteit en snelheid.
” Erna: „Soms bellen opdrachtgevers ons vanaf de voetbaltribune. We maken zelf een computerontwerp en draaien desnoods dag en nacht door om de order op tijd klaar te krijgen.”

 

WordPress website gemaakt door Boon Webdesign
WhatsApp